Content delivery network (CDN)

Een content delivery network (CDN) plaatst bestanden op verschillende locaties, zodat de persoon die uw webpagina gebruikt, de dichtstbijzijnde kopie ervan sneller kan ontvangen.

Als u een CDN overweegt, helpt deze pagina u door de vereiste stappen te tonen en de gebruikte termen te definiëren (wat verwarrend kan zijn). Het maakt niet uit welk bedrijf voor het leveren van inhoud u overweegt deze pagina te gebruiken, u krijgt een diepgaander inzicht in CDN’s in het algemeen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is een CDN?

Een CDN (content delivery network) is een netwerk van servers in verschillende delen van een land (of de hele wereld) waarin bestanden worden opgeslagen die door bezoekers van uw website kunnen worden gebruikt.

De reden dat ze bestaan ​​is omdat er een meetbare hoeveelheid latentie (wachttijd) is voor een websitegebruiker die een pagina bezoekt die duizenden kilometers verderop wordt gehost. Er zijn ook routeproblemen die kunnen optreden wanneer een gebruiker een dergelijke webpagina ziet. Als iemand in New York een webpagina gebruikt die wordt gehost in Los Angeles, zien ze een langzamere versie van die webpagina vanwege de bovengenoemde routeringsproblemen en de enorme afstand die de bestanden moeten afleggen.

Door uw bestanden op verschillende servers in een geografisch gebied te hebben, kunt u ervoor zorgen dat de gebruiker bestanden laadt die zich in de buurt van hen bevinden, niet helemaal door het land of de oceaan.
klok en latentie
Heeft uw site een CDN nodig?

Content delivery-netwerken maken deel uit van een algemene websitestrategie, maar vormen geen eerste stap bij het verbeteren van uw site. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u alles doet wat u kunt doen voordat u de kosten en de complicaties van een netwerk voor contentlevering op zich neemt.

Ik zou eerlijk zeggen dat er een reeks prioriteiten is voor de meeste websites:

Maak uw site geweldig voor uw gebruikers
Verbeter de paginasnelheid van uw site
Maak uw site mobielvriendelijk
Bepaal of een CDN verder kan helpen

Sommige soorten sites profiteren bijna altijd van een CDN:

Sites die grote videobestanden streamen
Sites die voornamelijk uit grote mediabestanden bestaan, zoals afbeeldingsites
Sites die veel verkeer hebben gekend in verschillende landen

Sommige sites hebben bijna nooit een CDN nodig:

Lokale bedrijfssites (restaurants, schoonheidssalons, etc.)
Sites die hun belangrijkste verkeer hebben in één geografische regio of regio

Waarom worden CDN’s zo populair?

De echte reden dat zoveel bedrijven en webmasters nu CDN’s gebruiken, is omdat Google paginasnelheid is gaan gebruiken als een rangschikkingsfactor. Netwerken voor inhoudaflevering bieden gebruikers echter een snellere ervaring en dat betekent gelukkiger gebruikers die meer dingen kopen en op meer advertenties klikken. Een extra reden voor het gebruik van CDN is de explosie van tablet- en mobiele gebruikers die meer afhankelijk zijn van snelheid dan desktopgebruikers die stabielere internetverbindingen hebben.

CDN’s worden een defacto-onderdeel van een webmasters-toolkit, en zelfs als u er nu geen krijgt, zult u dit waarschijnlijk later moeten doen.
Hoeveel kosten ze?

Net als vrijwel elke aangeboden webservice, zijn er alle kostenniveaus voor netwerken voor contentlevering van gratis tot duizenden dollars.
Netwerkbedrijven voor contentlevering

Enkele van de meer bekende en gerenommeerde CDN-bedrijven:

Cloudflare (heeft gratis optie)
Snel
Amazon CloudFront
MaxCDN
Akamai
Cachefly
Keycdn

Hoe moeilijk zijn ze om in te stellen?

Elk netwerk voor inhoudbezorging dat u gebruikt, vereist enkele frustrerende stappen. Het is geen ding van 5 minuten (zelfs als ze zeggen dat het zo is). Ik zou specifiek een paar uur besteden om jezelf op te zetten en dingen op gang te brengen. De tijd zal worden besteed aan het leren van nieuwe terminologie, het controleren van dingen en ervoor zorgen dat uw inhoud correct is ingesteld.
Heb ik een CDN nodig als mijn klanten zich maar in één land bevinden?
Het snelle antwoord is ja, vooral als je in een groot land als de Verenigde Staten bent. Het langere antwoord is dat als je land erg klein is en je zeker weet dat je alleen met mensen in je land hoeft te communiceren, je er misschien geen nodig hebt. Amerika is een goed voorbeeld van een groot land waar CDN’s kwalitatieve verbeteringen van de paginasnelheid bieden, Liechtenstein (een land met slechts 70 vierkante mijl) is een voorbeeld van een klein land.

Hoe stel je een CDN in?

De belangrijkste stappen voor het instellen van een CDN zijn

Aanmelden voor een service
Weet welke bestanden u gebruikt
Uw bestanden naar de CDN-servers brengen
Bepaal hoe u uw URL's een naam wilt geven (CNAME)
Zorg ervoor dat uw webpagina's de bestanden oproepen (gebruiken) die u naar het CDN hebt verzonden
testen

Weet welke bestanden u gebruikt
webpagina bronnen

In veel gevallen gebruikt u een CDN om dingen zoals uw afbeeldingen, CSS en javascript-bestanden weer te geven. Dit worden webpagina-bronnen genoemd. Dergelijke bestanden veroorzaken veel problemen voor uw gebruikers die uw website van verafgelegen plaatsen bezoeken. Het hebben van deze middelen op servers dichter bij uw gebruikers is het hele punt van het hebben van een content delivery netwerk. Er zijn verschillende aanbiedingen van verschillende CDNS, maar in de meeste scenario’s komt uw HTML uit uw webhost en komen uw activa uit het CDN.
Uw bestanden naar de CDN-servers brengen

Dit eenvoudige geluid

Google Seo Blog

Bekijk alle artikelen